Wat veroorzaakt haaruitval bij vrouwen?
Haaruitval bij vrouwen komt vaker voor dan je misschien denkt. De oorzaak van haaruitval is bij een vrouw vaak minder eenvoudig vast te stellen dan bij een man.
Vrouwen kunnen net als mannen last krijgen van erfelijke haaruitval (Alopecia Androgenetica), maar ook vaak speelt een verandering in de hormoonbalans een rol. Factoren die van invloed zijn hierop zijn leeftijd, zwangerschap en de overgang.
Haaruitval bij vrouwen verschilt vaak van haaruitval bij mannen, zowel in oorzaak als in de manier waarop het haar wordt aangetast. Over het algemeen wordt bij vrouwen met haaruitval het haar over het gehele hoofd dunner. Terwijl bij het typische patroon van mannelijke kaalheid zorgt voor haaruitval op specifieke plekken op het hoofd, zoals inhammen en kruin.
Hoe herken je haaruitval bij vrouwen?
Gemiddeld verlies je tot wel 100 haren per dag. Dit is heel normaal. Maar als er meer haren uitvallen dan er weer aangroeien, kan het haar steeds dunner worden.
Er zijn een aantal soorten identificeerbaar haaruitval bij vrouwen, en ze verschillen op basis van hun oorzaken. De oorzaak van haaruitval bij vrouwen is vaak af te zien aan het patroon.
Ongeveer 10 procent van de vrouwen ervaart het klassieke patroon van genetische of erfelijke haaruitval, waarbij de frontale haarlijn in tact blijft en de haaruitval pas zichtbaar wordt na die aanhoudende haarlijn. Sommige vrouwen met erfelijke haaruitval merken dit aan uitdunning van het haar over het hele hoofd (inclusief de zijkanten en achterkant van het hoofd) en waarbij dit niet beperkt is tot één bepaalde plek.
Dit komt vaker voor bij postmenopauzale vrouwen, hoewel het ook bij jongere vrouwen voorkomt. Ook komt haaruitval na een zwangerschap of in de overgang vaak voor, dit heeft te maken met veranderingen in de oestrogeenspiegel.
Wat kan je doen tegen haaruitval bij vrouwen?
Haaruitval bij vrouwen wordt vaak gezien als iets waar weinig tot niets tegen te doen is, maar niets is minder waar. Als je er tijdig bij bent, kun je de haaruitval sterk beperken en zelfs hergroei stimuleren. Er is namelijk niet alleen veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hoe het haarverlies ontstaat, maar ook naar hoe deze processen gestopt kunnen worden.
En hoe de haargroei verbeterd kan worden. Er zijn daardoor tegenwoordig goede behandelingen beschikbaar voor de meeste soorten haaruitval. Meer weten? Lees over de beste shampoos of vitamines en mineralen om haargroei te stimuleren en haaruitval tegen te gaan.
Het is belangrijk om snel te starten met een behandeling tegen haaruitval. Hoe verder haaruitval gevorderd is, hoe moeilijker het is om een tevredenstellend eindresultaat te krijgen. Het beste moment om te beginnen met een behandeling is dus altijd: nu.
Welke typen haaruitval zijn er?
Er zijn verschillende soorten haaruitval waar vrouwen mee te maken kunnen krijgen. Erfelijke haaruitval, hormonale haaruitval, alopecia areata en haaruitval door stress zijn de meest voorkomende. Maar er zijn ook andere, minder vaak voorkomende vormen. Tractie alopecia bijvoorbeeld.
Erfelijke haaruitval bij vrouwen
Herkenbaar aan:
Beginnend bij de middenscheiding
Dunner wordend haar bovenop het hoofd, vlak na de haarlijn
Dunner/minder haar bij de inhammen
Erfelijke haaruitval (Alopecia Androgenetica) is de meest voorkomende vorm van haaruitval en komt voor bij vrouwen van alle leeftijden. Een erfelijke aanleg bepaalt of je hier last van krijgt, en in welke mate. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat het erfelijke haaruitval betreft.
Vrouwen die pas later in hun leven last krijgen van haaruitval, hebben meestal ook een genetische trigger voor deze haaruitval, maar de associatie is minder sterk. De veranderingen in hormonen die optreden rond de menopauze zijn hierbij meestal een duidelijk bijdragende factor.
Erfelijke haaruitval, ofwel Alopecia Androgenetica (AGA), is een genetische vorm van haaruitval en komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Bij AGA speelt de gevoeligheid voor DHT (dihydrotestosteron) een grote rol. De haaruitval begint rondom de middenscheiding, deze wordt steeds breder, waarna het haar geleidelijk aan over de gehele bovenkant van het hoofd dunner wordt.
Hormonaal haarverlies bij vrouwen
Plotselinge haaruitval
Veranderende hormoonhuishouding door zwangerschap of overgang
Dunner wordend haar over het gehele hoofd
Bij vrouwen kan een verandering van de hormoonhuishouding, bijvoorbeeld tijdens of na een zwangerschap en rondom de menopauze, van invloed zijn op de conditie van het haar. Zo kan er haaruitval ontstaan voor of tijdens een zwangerschap, bij het stoppen of beginnen met de anticonceptiepil of rondom de overgang. Ongeveer 50% van de vrouwen die last hebben van een wisselende hormoonbalans krijgen te maken met haaruitval. Ook na een zwangerschap, wanneer de oestrogeen niveaus weer dalen kan je last krijgen van haaruitval.
Een veranderende hormoonhuishouding kan dus bijdragen aan het dunner worden van het haar, of aan haaruitval bij vrouwen. Door deze veranderingen kan het haar opeens snel dunner worden over het gehele hoofd, waardoor het slap en futloos wordt. Ook kunnen de inhammen opeens goed zichtbaar worden of kan je merken dat je niet meer zo’n volle paardenstaart hebt als vroeger.
Dit gebeurt omdat er meer haar vervalt in de rustende (telogene) fase. Dit resulteert in haaruitval en omdat de rustcyclus twee tot zes maanden duurt, kan het geruime tijd duren voordat het haar terugkeert naar de groeifase. Als je er op tijd bij bent, kun je haaruitval sterk beperken en zelfs hergroei stimuleren.
Alopecia Areata
Plotseling haaruitval in ronde of ovale plekken
Kan ook voorkomen op andere delen van het lichaam
Dit type haaruitval ontstaat vaak heel plotseling en herstelt ook grotendeels vanzelf
Alopecia Areata is een type haaruitval dat hoogstwaarschijnlijk wordt veroorzaakt door een auto-immuunziekte en wordt ook wel ‘pleksgewijze kaalheid’ genoemd. Het begint vaak met volledige kale plekjes op het hoofd die rond of ovaal van vorm zijn. Ook ontstaan deze plekken in verhouding vaak heel snel in korte tijd.
Alopecia Areata is er in verschillende gradaties, het kan gaan om een klein kaal plekje in de baard, maar je kunt ook last hebben van verschillende grotere kale plekken op het hoofd. Deze plekken kunnen zich soms ook uitbreiden over de rest van het lichaam, bijv. naar de wenkbrauwen, wimpers of armen.
Alopecia Areata ontstaat vaak heel plotseling op een bepaalde plek op het hoofd en kan variëren van een halve centimeter in doorsnee tot een kale plek van meerdere centimeter doorsnee.
Haaruitval bij Alopecia Areata is vaak tijdelijk, zo groeit het haar bij de meeste mensen vanzelf weer terug. De duur kan helaas nogal verschillen en er kunnen iedere keer weer nieuwe kale plekjes ontstaan.
Veel haargroeistimulerende producten zijn niet specifiek voor Alopecia Areata geformuleerd, maar blijken wel te kunnen helpen om de haargroei te verbeteren en te versnellen.
Haarverlies door stress/ziekte/medicijnen
Herkenbaar aan:
In sommige gevallen kan een (chronische) ziekte, overmatige stress of medicijngebruik leiden tot haaruitval. Zo zorgen bijvoorbeeld schildklierproblemen in veel gevallen voor haaruitval. Ook sommige medicijnen hebben als bijwerking dat het haar kan uitvallen of dunner kan worden.