Hulp nodig?Stel direct een vraag aan De Haargroeispecialist
Uw bericht kan nog niet geaccepteerd worden:

Typen haarverlies

zondag 10 november 2013
Er bestaan verschillende typen haarverlies. Kaalheid wordt ook wel alopecia genoemd. Het betekent dat er haar ontbreekt, meestal op een plaats waar vroeger wel haar zat. Dit kan een gevolg zijn van normale biologische processen of van duidelijke ziekten. In deze blog behandelen we de meest voorkomende soorten haaruitval.

Alopecia Androgenetica (AGA)

Alopecia Androgenetica is een genetische vorm van haarverlies en komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Bij AGA speelt de gevoeligheid voor DHT (dihydrotestosteron) een grote rol. Mannen die last hebben van dit type haarverlies krijgen vaak te maken met een teruglopende haarlijn en langzaam verlies van haren bij de kruin en frontaal op de scalp (inhammen). Vrouwen met deze conditie, haarverlies volgens het vrouwelijk kaalheidspatroon genoemd, ervaren vaak pas dunner wordend haar wanneer ze 40 jaar of ouder zijn. Vrouwen krijgen last van dunner wordend haar verdeeld over de gehele hoofdhuid, beginnend rondom de middenscheiding. Dit type haarverlies wordt vaak gezien als iets waar niets tegen te doen is, maar niets is minder waar. Als je er tijdig bij bent, kun je het haarverlies sterk beperken en zelfs hergroei stimuleren.

Telogeen Effluvium 

Telogeen Effluvium is een type haarverlies dat tijdelijk van aard is. Het wordt veroorzaakt door veranderingen in de groeicyclus van het haar. Oorzaken hiervan kunnen zijn: stress, ziekte, medicijngebruik en hormoonschommelingen. Een groot aantal haren komt tegelijkertijd in de rustfase terecht, waardoor veel haar uitvalt. Het haar wordt dunner, maar er ontstaan niet echt kale plekken. De haaruitval kan plotseling optreden en zo ernstig zijn dat het in korte tijd duidelijk dunner wordt, maar het kan ook langzamer beginnen en langer aanhouden. 

Alopecia Areata (AA)

Alopecia Areata is een type haarverlies dat wordt veroorzaakt door een auto-immuunziekte. Alopecia Areata is onder te verdelen in verschillende vormen. Allereerst Alopecia Totalis: bij deze vorm heeft men alle haren verloren op de scalp. Ten tweede Alopecia Universalis: niet alleen heeft men de haren op scalp verloren, maar ook de wenkbrauwen, wimpers en alle andere haren op het gehele lichaam. Twee minder voorkomende vormen van Alopecia Areata zijn Alopecia Areata Monocularis: kaalheid komt alleen maar voor op één plek op de scalp; en Alopecia Areata Barbae: haarverlies in plekken van de baard van de man.

Involutional Alopecia en Senile Alopecia

Involutional Alopecia en Senile Alopecia kunnen het beste omschreven worden als haaruitval bij ouderdom. Het is een natuurlijke conditie waarbij de haarfollikels in de rustfase blijven (zie ook ons blog over hoe haar groeit). Met de leeftijd groeien er minder haren en wordt het haar fijner en korter. De haardichtheid op de scalp neemt af.

Scarring Alopecia 

Scarring Alopecia, ook wel cicatricial alopecia of verlittekende alopecia genoemd, hoeft niet altijd zichtbaar te zijn aan de hand van littekens op de hoofdhuid. De littekens bevinden zich vaak onder de hoofdhuid, waar de haarfollikels worden vervangen door littekenweefsel.

Traction Alopecia

Bij Traction Alopecia verlies je je haar gradueel door een langdurige spanning van je haarfollikels. Wanneer je je haar veelvuldig strak draagt in een vlecht of een staart kan dit resulteren in haarverlies. 

Alopecia Prematura

Bij mannen met aanleg voor kaalheid kan het voortijdige haarverlies al op jeugdige leeftijd (circa 15 of 16 jaar) beginnen. 

Tinea Capitis

Tinea Capitis is de benaming voor de meest voorkomende reden waarom kinderen hun haren verliezen: door een schimmelinfectie. Deze conditie komt bijna niet voor bij volwassenen. Afhankelijk van de ernst van infectie, heeft het kind last van roos, een rode hoofdhuid of van compleet haarverlies. Wanneer de infectie relatief snel wordt behandeld, groeit al het haar later weer terug. 

Meer informatie