Hoe vind je de beste shampoo zonder sulfaten, siliconen en parabenen

Hoe vind je de beste shampoo zonder sulfaten, siliconen en parabenen

Gewoon een shampoo? Echt niet! Elke keer dat je je haar wast, komen er stoffen uit de shampoo je lichaam binnen via de poriën op je hoofdhuid. Geen wonder dus dat steeds meer mensen zich afvragen welke ingrediënten hun dagelijkse shampoo bevat en met welke chemische stoffen hun lichaam in contact komt als ze douchen. Sommige shampoos lijken ongelooflijk goed schoon te maken en schuimen flink. Maar vaak bevatten juist deze shampoos sterke chemicaliën waarbij het alleen lijkt dat het haar er schoon van wordt. Steeds meer mensen zijn daarom geïnteresseerd in shampoo zonder sulfaten, siliconen en parabenen. Conditioners zonder siliconen en sulfaten worden ook steeds populairder. Met een paar tips en trucs vind je meteen de optimale shampoo zonder siliconen, sulfaten, parabenen en alcohol, die het haar niet alleen optimaal reinigt, maar ook goed is voor het lichaam, de gezondheid en het milieu.

De zoektocht naar de juiste shampoo

De keuze voor een geschikte shampoo is tegenwoordig niet eenvoudig. Chemische hulpstoffen zijn standaard in veel shampoos en conditioners, omdat ze vaak goed zijn om het hoofd en het haar te reinigen. Goed voor de reiniging betekent echter niet altijd goed voor het lichaam, de gezondheid en het milieu. Want met een beetje achtergrondkennis verraadt een blik op de ingrediëntenlijst vaak al hoe goed een shampoo werkelijk is.

Shampoo zonder sulfaten

Shampoo zonder sulfaten wordt steeds populairder, ondanks het feit dat bekend is dat sulfaten het haar zeer grondig reinigen en de hoofdhuid volledig reinigen. Sulfaten zijn ook populair voor shampoos vanwege hun schuimende eigenschappen. Shampoos met sulfaten zijn echter relatief omstreden, omdat ze niet alleen overtollig vet verwijderen, maar ook een belangrijke beschermende film op de hoofdhuid weghalen. Naast de schade aan het lichaam heeft een shampoo met sulfaten ook een negatief effect op het milieu, waardoor sulfaten in shampoo nu vaak worden vervangen door andere, mildere stoffen.

Shampoo zonder siliconen

Siliconen hebben ook een vaste plaats op de ingrediëntenlijst van veel shampoos. De kritiek hierover wordt ook in dit opzicht steeds luider. Van shampoos zonder siliconen wordt al lang gezegd dat ze het haar minder soepel, droog en broos maken, en daarom hebben ze zich niet echt kunnen vestigen in de schoonheidsindustrie. Momenteel vindt hier echter verandering in plaats, omdat ze niet alleen het haar op den duur slap maken, maar ook via het afvalwater in de natuur terechtkomen en zo schadelijk is voor het milieu. Met een toenemend bewustzijn van duurzaamheid wordt shampoo zonder siliconen dan ook steeds belangrijker in de schoonheidsindustrie en is nu ook te vinden op de afdeling haarverzorging van veel drogisterijen.

Shampoo zonder parabenen

Parabenen worden tegenwoordig ook zwaar bekritiseerd. Hoewel zij de houdbaarheid van verzorgingsproducten verlengen door de groei van schimmels en bacteriën te remmen, gedragen zij zich op soortgelijke wijze in het menselijk lichaam. Parabenen beïnvloeden verschillende enzymactiviteiten en moeten daarom om gezondheidsredenen worden vermeden. Shampoo zonder parabenen wordt daarom steeds populairder.

Productadvies nodig? Doe de Haartest!

Doe de Haartest

Voordelen van shampoo zonder siliconen, sulfaten, parabenen en alcohol

Vanuit gezondheidsoogpunt is een shampoo zonder siliconen, sulfaten, parabenen en alcohol veel beter voor het lichaam. Vooral voor het hoofd en de hoofdhuid heeft de afwezigheid van deze stoffen positieve effecten, omdat het natuurlijke vocht van het haar niet verloren gaat. De eigen oliën van het haar worden niet vrijgegeven, zodat het haar zich zelfstandig kan vernieuwen. Op deze manier worden jeuk en droogheid van de hoofdhuid voorkomen en wordt een betere omgeving voor haargroei gecreëerd.
Tegelijkertijd brengt een shampoo zonder sulfaten, siliconen en parabenen minder schade toe aan het milieu en wordt daarom steeds populairder nu de samenleving zich steeds meer bewust wordt van duurzaamheid.

Hoe herken je een shampoo zonder sulfaten, siliconen en parabenen?

Een blik op de ingrediëntenlijst van een shampoo onthult belangrijke informatie over de ingrediënten en kan dus informatie geven over hoe goed een shampoo werkelijk is. Met een beetje oefening zijn de termen sulfaat, SLS, SLES en ingrediënten met de uitgang "-cone" of "-xane, of "-paraben" gemakkelijk te vinden in de lijst op de fles. Als je een shampoo wilt vinden zonder sulfaten, siliconen en parabenen, kan je deze termen het beste vermijden in de ingrediëntenlijst. Shampoos zonder sulfaten, siliconen en parabenen van de drogist zijn vaak al een goede stap om de omstreden ingrediënten te vermijden. Als je echter een echt hoogwaardige shampoo zonder sulfaten, siliconen en parabenen wilt vinden, kan je het beste kijken naar uitgebreid geteste shampoos en conditioners. Wij hebben onze favorieten verzameld om je keuze nog gemakkelijker te maken.

De beste shampoo zonder sulfaten, siliconen en parabenen

De Haargroeispecialist heeft jarenlange vakkennis op het gebied van haarverzorging en gezondheid. De volgende shampoos en conditioners zonder sulfaten, siliconen en parabenen bevelen wij aan:

0% Stapelkorting
Beaver keratine shampoo (200ml)
Beaver keratine shampoo (200ml)
Beaver keratine shampoo (200ml)
Beaver keratine shampoo (200ml)
Dikker/voller haar, 200 ml
Aanbiedingsprijs
€14,95
Normale prijs
0% Stapelkorting
Beaver keratine conditioner (200ml)
Beaver keratine conditioner (200ml)
Beaver keratine conditioner (200ml)
Beaver keratine conditioner (200ml)
Dikker/voller haar, 200 ml
Aanbiedingsprijs
€14,95
Normale prijs
0% Stapelkorting
Abyssian superfood recovery shampoo (250 ml)
Abyssian superfood recovery shampoo (250 ml)
Abyssian superfood recovery shampoo (250 ml)
Abyssian superfood recovery shampoo (250 ml)
Beschadigd haar, 250 ml
Aanbiedingsprijs
€26,00
Normale prijs