Er bestaan verschillende typen haarverlies. Kaalheid wordt ook wel alopecia genoemd. Het betekent dat er haar ontbreekt, meestal op een plaats waar vroeger wel haar zat. Dit kan een gevolg zijn van normale biologische processen of van duidelijke ziekten. In deze blog behandelen we de meest voorkomende soorten haaruitval.
Alopecia androgenetica (AGA)
Alopecia androgenetica is een genetische vorm van haarverlies en komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Bij AGA speelt de gevoeligheid voor DHT (dihydrotestosteron) een grote rol. Mannen die last hebben van dit type haarverlies krijgen vaak te maken met een teruglopende haarlijn en langzaam verlies van haren bij de kruin en frontaal op de scalp (inhammen). Vrouwen met deze conditie, haarverlies volgens het vrouwelijk kaalheidspatroon genoemd, ervaren vaak pas dunner wordend haar wanneer ze 40 jaar of ouder zijn. Vrouwen krijgen last van dunner wordend haar verdeeld over de gehele hoofdhuid, beginnend rondom de middenscheiding. Dit type haarverlies wordt vaak gezien als iets waar niets tegen te doen is, maar niets is minder waar. Als je er tijdig bij bent, kun je het haarverlies sterk beperken en zelfs hergroei stimuleren.
Telogeen effluvium
Telogeen effluvium is een type haarverlies dat tijdelijk van aard is. Het wordt veroorzaakt door veranderingen in de groeicyclus van het haar. Oorzaken hiervan kunnen zijn: stress, ziekte, medicijngebruik en hormoonschommelingen. Een groot aantal haren komt tegelijkertijd in de rustfase terecht, waardoor veel haar uitvalt. Het haar wordt dunner, maar er ontstaan niet echt kale plekken. De haaruitval kan plotseling optreden en zo ernstig zijn dat het in korte tijd duidelijk dunner wordt, maar het kan ook langzamer beginnen en langer aanhouden.
Alopecia areata (AA)
Alopecia areata is een type haarverlies dat hoogstwaarschijnlijk wordt veroorzaakt door een auto-immuunziekte. In het lichaam worden stoffen gevormd die het eigen lichaam aanvallen. Bij alopecia areata betekent dit dat de haarwortelzakjes worden aangevallen en dat haren uitvallen.
Alopecia areata wordt ook wel ‘pleksgewijze kaalheid’ genoemd. Het begint vaak met volledige kale plekjes op het hoofd die rond of ovaal van vorm zijn. Deze plekken kunnen zich uitbreiden over de rest van het lichaam. Alopecia areata is er in verschillende gradaties, het kan gaan om een klein kaal plekje in de baard, maar je kunt ook last hebben van verschillende grote kalen plekken op het hoofd.
De drie gradaties van alopecia areata zijn:
-
Alopecia areata
Dit is de 'pleksgewijze kaalheid' die zich overal op het lichaam kan voordoen. De kale plekken zijn vaak rond of ovaal van vorm. Specifieker wordt er vaak gesproken over alopecia areata Monolocularis, slechts één kale plek, en alopecia areata multilocaris wanneer de kaalheid op meer plekken optreedt. -
Alopecia Totalis
Bij deze vorm heeft men alle haren verloren op de scalp. -
Alopecia Universalis
Niet alleen heeft men de haren op scalp verloren, maar ook de wenkbrauwen, wimpers en alle andere haren op het gehele lichaam.
Stress wordt vaak aangewezen als één van de oorzaken van alopecia areata, maar hiervoor is geen wetenschappelijk bewijs. De rol van erfelijkheid is nog onduidelijk, maar onderzoek laat zien dat bij ongeveer 10 procent Alopecia Areata in de familie voorkomt.
Alopecia areata herstelt zich bij de meeste mensen spontaan. De percentages verschillen per bron, maar volgens de Alopecia Vereniging herstelt bij 70 tot 80 procent van de gevallen de haargroei zich binnen enkele maanden tot een jaar. De duur en mate van het herstel kan per persoon verschillen. Voor meer informatie verwijzen we je graag naar: https://www.alopecia-vereniging.nl/wetenschappelijk
Involutional alopecia en senile alopecia
Involutional alopecia en senile alopecia kunnen het beste omschreven worden als haaruitval bij ouderdom. Het is een natuurlijke conditie waarbij de haarfollikels in de rustfase blijven (zie ook ons blog over hoe haar groeit). Met de leeftijd groeien er minder haren en wordt het haar fijner en korter. De haardichtheid op de scalp neemt af.
Scarring alopecia
Scarring alopecia, ook wel cicatricial alopecia of verlittekende alopecia genoemd, hoeft niet altijd zichtbaar te zijn aan de hand van littekens op de hoofdhuid. De littekens bevinden zich vaak onder de hoofdhuid, waar de haarfollikels worden vervangen door littekenweefsel.
Tractie alopecia
Bij tractie alopecia verlies je je haar gradueel door een langdurige spanning van je haarfollikels. Wanneer je je haar veelvuldig strak draagt in een vlecht of een staart kan dit resulteren in haarverlies.
Alopecia prematura
Bij mannen met aanleg voor kaalheid kan alopecia prematura al op jeugdige leeftijd (circa 15 of 16 jaar) beginnen.
Tinea capitis
Tinea capitis is de benaming voor de meest voorkomende reden waarom kinderen hun haren verliezen: door een schimmelinfectie. Deze conditie komt bijna niet voor bij volwassenen. Afhankelijk van de ernst van infectie, heeft het kind last van roos, een rode hoofdhuid of van compleet haarverlies. Wanneer de infectie relatief snel wordt behandeld, groeit al het haar later weer terug.
Productadvies nodig? Doe de Haartest!
Meer informatie
- Wat haarverlies is en welke oorzaken hiervoor aan te wijzen zijn is te lezen in het artikel over de oorzaken van haaruitval.
- Meer over haarverlies specifiek bij vrouwen lees je in ons artikel over haarverlies bij vrouwen.
- Wat je kunt doen tegen haarverlies en hoe je een passende behandeling samen kunt stellen, lees je in het artikel 'Wat te doen tegen haarverlies'.