DHT: hoe veroorzaakt dit erfelijk haarverlies?

DHT: hoe veroorzaakt dit erfelijk haarverlies?

Alopecia Androgenetica, oftewel erfelijk haarverlies, is de meest voorkomende vorm van haarverlies. Bij Alopecia Androgenetica speelt de gevoeligheid voor DHT (dihydrotestosteron) een grote rol. Het kan wel gezegd worden dat DHT de grootste vijand is van het haar: het laat de haarfollikels verschrompelen waardoor er steeds dunnere haartjes uit groeien. In dit artikel geven we meer inzicht in erfelijk haarverlies en DHT.

Inhoudsopgave:

Alopecia Androgenetica

Alopecia Androgenetica (AGA) is de Latijnse benaming voor genetische kaalheid volgens het mannelijk kaalheidspatroon. Hoewel dit type haarverlies sterk geassocieerd wordt met mannen, treft AGA zowel mannen als vrouwen.

Erfelijke haaruitval bij mannen
In Nederland krijgt ongeveer 70% van de mannen last van AGA. Dit begint bij mannen vaak tussen de 20 en 40 jaar, maar het kan al tijdens de puberteit optreden. De haaruitval begint vaak met een teruglopende haarlijn, inhammen en dunner wordende haren bij de kruin.

Erfelijke haaruitval valt over het algemeen binnen een patroon, bij mannen wordt dit aangeduid met de Norwood schaal.

De snelheid waarmee haaruitval zich ontwikkelt verschilt sterk per persoon. Bij de een kan volledige kaalheid optreden binnen enkele jaren zijn opgetreden, bij de ander kan het tientallen jaren duren.

Ook is er veel variatie in het verloop. Sommige mannen verliezen maar weinig haar en krijgen slechts een wijkende haarlijn of een kaal plekje op het achterhoofd. In 7% van de gevallen ontwikkelt AGA zich tot het meest vergevorderde stadium, waarbij er alleen nog een ‘krans’ haar overblijft (Norwoord schaal 7). Bij mannen bij wie haaruitval al op jonge leeftijd is begonnen (voor hun 30e) is het waarschijnlijker dat het haarverlies zich ontwikkelt tot dit stadium.

Erfelijke haaruitval bij vrouwen
AGA verloopt bij vrouwen over het algemeen anders dan bij mannen. Omdat de term 'mannelijke kaalheid' verwarrend kan zijn, wordt bij vrouwen ook wel gesproken van 'haarverlies volgens het vrouwelijk patroon'. Bij vrouwen met erfelijk haarverlies is er sprake van steeds dunner wordend haar bovenop het hoofd. De haaruitval begint vaak rondom de middenscheiding en deze wordt vervolgens steeds breder. De hoofdhuid wordt steeds meer zichtbaar door het haar heen. De meeste vrouwen krijgen geen kale plekken. Ook blijft de voorste haarlijn meestal intact. Bij een klein percentage vrouwen verloopt het haarverlies meer volgens het mannelijk patroon.

Naar schatting heeft 3-6% van alle vrouwen in Nederland jonger dan 30 jaar last van AGA, van de vrouwen ouder dan 70 jaar is dit tenminste 33% (1 op de 3 personen).

Voor het vaststellen van de mate van haaruitval bij vrouwen wordt de Savin of Ludwig schaal gebruikt. Lees wat je als vrouw kunt doen tegen erfelijke haaruitval.


De voornaamste oorzaak van AGA: DHT
Onderzoek onder mannen toont aan dat Alopecia Androgenetica in vrijwel alle gevallen het gevolg is van gevoeligheid voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT). Onder invloed van DHT worden de haarfollikels steeds kleiner. De haarfollikels produceren dan haren die dunner zijn en minder lang groeien.

Bij vrouwen speelt DHT ook een grote rol bij erfelijk haarverlies, maar ook andere factoren lijken belangrijk. Onderzoeken geven hier tot nu toe geen duidelijk antwoord op. Mede hierom is het van belang om met een haargroeibehandeling zowel DHT te remmen als de haargroei te stimuleren.

DHT en erfelijke haaruitval

DHT is een mannelijk hormoon en komt bij zowel mannen als vrouwen voor. DHT is vergelijkbaar met testosteron, maar heeft een drie keer sterkere androgene werking dan testosteron.

DHT wordt gevormd onder invloed van het enzym 5-alpha-reductase. Dit enzym is verantwoordelijk voor de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron. Er zijn twee types van dit enzym: 5AR type 1 en 5AR type 2. Onderzoek wijst uit dat vooral type 2 voorkomt bij de haarzakjes en het lijkt erop dat type 2 een grotere rol speelt in AGA dan type 1.

Haarverlies als gevolg van DHT
Iedereen heeft DHT, maar bij mensen met AGA zijn de haarzakjes gevoelig voor DHT. DHT hecht zich aan de androgeenreceptoren van de cellen van de haarfollikels. Hiermee zorgt het voor een verstoring van het functioneren van de haarzakjes. Hoe het kan dat deze binding voor een verstoring zorgt, is nog niet helemaal duidelijk.


De binding van DHT aan de androgeenreceptoren zorgt voor een kortere groeifase en een verkleining van de schacht van het haarzakje. Uiteindelijk is het haarzakje dusdanig verschrompeld, dat het alleen nog maar een minuscuul (voor het oog onzichtbaar) vellushaartje produceert. Dit proces staat bekend als het miniaturiseren van haar. Kortom: iedere haarcyclus eindigt met dunner haar. Het is echter niet zo dat het haar volledig verdwijnt.

Bij mensen met aanleg voor AGA is het genetisch bepaald dat alleen de haren aan de bovenkant van het hoofd zijn uitgerust met androgeenreceptoren. Dit verklaart waarom haar aan de zijkant en achterkant van het hoofd niet verloren gaat.

Het remmen van DHT

Er zijn verschillende middelen op de markt om de vorming van DHT tegen te gaan door de productie van het enzym 5-alfa-reductase te remmen. Finasteride en Dutasteride zijn bekende medicijnen die hiervoor kunnen worden voorgeschreven.

Daarnaast zijn er veel natuurlijke ingrediënten zoals Saw Palmetto, Ecklonia Cava en EGCG (groene thee extract) die een wetenschappelijk bewezen DHT-remmende werking hebben. Ook Ketoconazol en Piroctone olamine, bekende ingrediënten tegen roos en eczeem, zijn DHT-remmers.

Naast het remmen van DHT kan de haargroei ook op andere manieren worden gestimuleerd. Daarom bevatten onze haargroeiproducten, naast DHT-remmers, verscheidene ingrediënten die de haargroei bevorderen. Zoals door het verlengen van de groeifase, zodat de haren langer groeien en er meer haren tegelijk groeien. Daarnaast zijn ingrediënten belangrijk die de hoofdhuid verzorgen, aangezien ontstekingen van de hoofdhuid en seborroïsch eczeem haaruitval kunnen veroorzaken.

Productadvies nodig? Doe de Haartest!

Doe de Haartest

Welke producten passen het beste bij jou?

Voordat je met een behandeling begint, is het belangrijk om te weten van wat voor soort haarverlies je last hebt. Als je niet zeker bent over de oorzaak (bij vrouwen kan de oorzaak minder duidelijk zijn), raadpleeg dan je huisarts. Ook is het belangrijk om te bepalen in welk stadium je haaruitval verkeert.

Bepaal met behulp van de tabel in dit artikel welke behandeling het beste bij jouw haarverlies past.

Ben je op zoek naar een goede shampoo, maar weet je niet welke shampoo het beste bij jou past? Bekijk de uitgebreide vergelijking van onze shampoos tegen haaruitval.

Lotions geven een effectieve behandeling direct op de hoofdhuid. Alle lotions tegen haarverlies vind je in dit overzicht.

Met een voedingssupplement geef je je lichaam alle benodigde vitamines en mineralen om het haar gezond te laten groeien. Daarnaast bevatten deze supplementen diverse DHT-remmende en (andere) haargroei stimulerende ingrediënten. Bekijk de uitgebreide vergelijking van onze voedingssupplementen tegen haaruitval.