In dit artikel leggen we uit hoe Low Level Laser Therapie is ontstaan, hoe het werkt en op welke manier je het kunt gebruiken om je haren weer te laten groeien.
Inhoudsopgave:
- Laserlicht stimuleert de haargroei
- Ontstaansgeschiedenis van lasertherapie
- Voordelen van de laserhelm
- Lasertherapie voor jou
- Advies over het gebruik van een laserhelm
Laserlicht stimuleert de haargroei
Meerdere klinische en wetenschappelijke studies hebben de positieve werking van Low Level Laser Therapy aangetoond. Een golflengte van 650-680nm blijkt zeer effectief in het stimuleren van de haargroei. Dit is rood licht. Men neemt aan dat het rode licht wordt opgenomen door de huid en niet door de zweetklieren. Om die reden kan zeer specifiek de energiehuishouding in de huid worden gestimuleerd.
LLLT is effectief tegen haarverlies doordat het licht zorgt voor toename van ATP (een belangrijke vorm van brandstof voor cellen) in de celkern op het moleculaire niveau. Daarnaast zorgt het rode laserlicht voor een betere bloedcirculatie, waardoor de haarfollikels meer zuurstof en voeding krijgen en de schadelijke DHT-moleculen minder goed hechten aan de haarwortels.
Door de verbeterde doorbloeding en energiehuishouding gaan de haren gezonder, sneller en dikker groeien. Inactieve haarzakjes kunnen er weer actief van worden. Op plekken waar je weinig haargroei meer hebt, kan daardoor weer meer, langer en voller haar gaan groeien.
Lasertherapie helpt ook een haartransplantatie succesvoller te laten zijn. De genezing verloopt beter en sneller. Daarnaast is de kwaliteit van het haar beter dan zonder een nabehandeling.
Ontstaansgeschiedenis van lasertherapie
Low Level Laser Therapy (LLLT) wordt sinds de jaren '70 toegepast in de medische wetenschap. De therapie wordt voor vele doeleinden gebruikt. Er zijn studies die aantonen dat het onder andere helpt tegen reuma, eczeem en veroudering van de huid. Daarbij zou lasertherapie het herstel van wonden en blessures versnellen. Bij LLLT wordt gebruik gemaakt van de effecten die licht met specifieke golflengtes op de huid heeft. Normale lampen schijnen licht met een breed spectrum van golflengtes uit. Lasers schijnen daarentegen licht met zeer specifieke golflengtes uit. Hierdoor werken lasers zeer gericht en efficiënt, ze zetten alle energie om in de gewenste golflengte.
Sinds de jaren '80 houden verschillende bedrijven (zoals het Australische Lexington International en het Zweedse Laser Hair Care) zich bezig met het toepassen van LLLT op haarverlies. Aanvankelijk was het alleen mogelijk LLLT-behandelingen in speciale klinieken te krijgen, waarbij met behulp van grote apparaten een kap op het hoofd van de patiënt werd gezet. Het was vooral populair vlak vóór en na de behandeling bij een haartransplantatiekliniek. Het laserlicht zou de getransplanteerde follikels sneller doen herstellen. De Laser Hair Care-kappen zijn nog veel in gebruik bij haarklinieken.
Het eerste erkende laserapparaat voor thuisgebruik
Door de voortdurende technologische ontwikkelingen worden laserdiodes, de elektronische componenten die het laserlicht genereren, steeds kleiner en goedkoper. Hierdoor werd het mogelijk voor Lexington om ook een apparaat te ontwikkelen dat thuis te gebruiken is: de HairMax LaserComb. Het is een apparaat dat op een kam lijkt en het bevat enkele low level lasers aan de onderkant. Lexington heeft veel moeite gedaan om de werking als haargroeimiddel officieel erkend te krijgen bij de Amerikaanse FDA. Hiervoor is in 2005 een grootschalig onafhankelijk onderzoek uitgevoerd om de werking bij kalende mannen aan te tonen. In februari 2007 liet de FDA uiteindelijk weten het onderzoek te accepteren en de LaserComb goed te keuren als haargroeimiddel. Dit was een historisch moment: de LaserComb werd het derde officieel goedgekeurde haargroeimiddel in de geschiedenis, na minoxidil en finasteride.
De verdere ontwikkeling: laserhelmen
Vanwege het succes van de laserkam werd lasertherapie voor de behandeling van haaruitval steeds populairder. Veel mensen die hun haardos dunner zagen worden wilden hun haargroei verbeteren zonder nare bijwerkingen. De arbeidsintensieve behandeling met een laserkam was echter een groot nadeel. Elke dag moet het haar zorgvuldig gekamd worden gedurende 15 minuten. Dit zorgde al snel voor vermoeide armen en frustratie omdat het lastig is om de gehele hoofdhuid gelijkmatig te beschijnen.
Om deze redenen werden steeds krachtiger en gebruiksvriendelijkere apparaten ontwikkeld: de laserhelmen voor thuis. Een laserhelm, een helm met daarin lasers van klinische sterkte, lost dit probleem op door de gehele hoofdhuid tegelijkertijd en gelijkmatig te bestralen. De behandeling gebeurt nu geheel “handsfree”.
Ook bevatten laserkammen maar 9 lasers, terwijl de moderne laserhelmen een veel krachtigere behandeling geven door 40 tot zelfs 80 lasers te gebruiken. Hiermee is de laserhelm een effectieve en eenvoudige manier geworden om haaruitval te behandelen en dunner wordend haar beter te laten groeien.
De volwassenheid van de laserhelmen wordt verder bevestigd doordat er inmiddels diverse helmen een medische erkenning van de Amerikaanse FDA (Voedsel- en Waren Autoriteit) hebben gekregen als haargroeimiddel. Deze erkenning is alleen te verkrijgen als onafhankelijk onderzoek heeft aangetoond dat het apparaat daadwerkelijk de haargroei verbetert.
Productadvies nodig? Doe de Haartest!
Voordelen van de laserhelm
Naast bewezen effectief is het gebruik van een laserhelm zeer efficiënt, gemakkelijk en - op langere termijn - kostenbesparend. Hieronder zetten we de voordelen van een laserhelm op een rij.
Duurzame behandelingsmethode
Van een laserhelm heb je vele jaren profijt. Het is een eenmalige aankoop, waarna je zoveel behandelingen kunt nemen als je wilt. Een laserhelm is effectief als opzichzelfstaande behandeling voor vrijwel alle stadia van haarverlies.
Gebruiksgemak
Een laserhelm is de meest eenvoudige behandeling tegen haarverlies. Je plaatst de laserhelm op je hoofd en zet hem met 1 druk op de knop aan. De behandeling stopt automatisch als deze is afgerond. De behandeling werkt met licht, dus er hoeft niets aangebracht te worden op de hoofdhuid. Dit maakt een laserhelm (ook) uitermate geschikt voor mensen die bijvoorbeeld niet 2 keer per dag een lotion kunnen of willen aanbrengen.
Hands-free
De behandeling gaat niet alleen zeer eenvoudig, je hebt ook je handen vrij. Een laserhelm geeft dan ook alle vrijheid om tijdens de behandeling andere dingen te (blijven) doen. Bovendien zijn de 2 tot 3 behandelingen per week zelfs in de drukste schema's in te passen. De LH80 PRO laserhelm behandeling bijvoorbeeld is al effectief bij 2 behandelingen per week a 20 minuten en de LH40 EVO al vanaf 4 behandelingen per week a. 20 minuten per keer.
Geen bijwerkingen
Lasertherapie heeft geen bijwerkingen. Het is een volledig veilige behandeling die werkt door middel van licht op de huid. Wat ook goed is om te weten, is dat de lasers gedurende de behandeling van 20 minuten nagenoeg geen warmte produceren.
Lasertherapie voor jou
De Theradome LH80 PRO laserhelm bevat 80 lasers met 678nm licht. De helm biedt volledige vrijheid door de draadloze werking. Door de ingebouwde accu krijg je met één keer laden maar liefst 4 tot 5 draadloze behandelingen.
De Theradome laserhelm LH40 EVO bevat 40 lasers met 678nm licht. Ook deze helm biedt volledige vrijheid door de draadloze werking. Door de ingebouwde accu krijg je met één keer laden maar liefst 4 tot 5 draadloze behandelingen. Aanbevolen gebruik is 4 behandelingen per week van 20 minuten.
De Theradome laserhelm is wetenschappelijk getest in dubbel-blind onderzoek waarbij de laserhelm vergeleken werd met een placebo (een apparaat zonder laserlicht). De resultaten toonden aan dat de helm goed werkt tegen haarverlies bij mannen en vrouwen. Op basis hiervan is de Theradome goedgekeurd door de Amerikaanse FDA als medisch apparaat om haargroei te stimuleren. Van deze krachtige en gebruiksvriendelijke laserhelm heb je vele jaren profijt. Het is de meest eenvoudige en zorgeloze manier om je haren weer voller en dikker te maken.
Advies over het gebruik van een laserhelm
Wanneer adviseren wij om een laserhelm te gaan gebruiken?
Een laserhelm is geschikt voor zowel mannen als vrouwen en in alle stadia van haaruitval en dunner wordend haar. Voor een ver gevorderd stadium van haarverlies zijn geen onderzoeksresultaten beschikbaar. Een laserhelm is dus zeker effectief bij beginnend tot gevorderd haarverlies.
Een laserhelm is ook een goede preventieve behandeling tegen haarverlies. Het is immers eenvoudiger om haaruitval te voorkomen dan om slapende haarfollikels te reactiveren. Door een laserhelm te gebruiken ga je het eventuele kleiner worden van de haarfollikels tegen. Daardoor blijven de haarfollikels voorzien van voedingsstoffen en zal het haar blijven groeien.
Een andere reden om een laserhelm te adviseren is wanneer het lastig blijkt om een behandeling voor lange tijd consequent toe te passen. Daarnaast is het de beste keuze wanneer je een product zoekt dat zo min mogelijk tijd kost en erg weinig moeite kost.
Wanneer kun je welke resultaten verwachten?
Gebruik de laserhelm 2 tot 4 keer per week gedurende ongeveer 20 minuten. Lees en volg de gebruiksaanwijzing voor het specifieke aanbevolen gebruik.
Onderzoek wijst uit dat een laserhelm zorgt voor dikker en beter handelbaar haar, verminderde haaruitval en nieuwe haargroei na drie tot vier maanden. Na 18 tot 26 behandelingen wordt verdere haaruitval voorkomen. Na ongeveer 52 behandelingen laat de laserhelm het haar weer groeien.
Bij lasertherapie geldt hetzelfde als bij sporten: je moet ermee doorgaan om er baat bij te (blijven) hebben. Als je het gewenste resultaat hebt behaald, raden wij aan om de behandelingen met tussenpozen van ongeveer vijf dagen te herhalen.
Is het nodig om naast de laserhelm nog andere producten te gebruiken?
De laserhelm LH80 PRO en de laserhelm LH40 EVO is ontworpen en getest als op zichzelf staande behandeling tegen haarverlies. Het blijkt effectief bij alle stadia van haaruitval en dunner wordend haar. Voor ver gevorderde stadia van haarverlies zijn geen onderzoeksresultaten aanwezig. Het is dus, in principe, niet nodig om andere haargroeiproducten te gebruiken naast het gebruik van een laserhelm. Bij gevorderd haarverlies adviseren wij wel om naast de laserhelm nog minimaal een andere behandeling te gebruiken.
Uiteraard is gezond haar en een gezonde hoofdhuid een belangrijke basis voor haargroei en het behalen van het beste effect. Haaruitval gaat vaak hand in hand met ontstekingen van de hoofdhuid en roos. Het aanpakken hiervan zal leiden tot een effectievere laserbehandeling.
Het is daarom van belang om je haar te wassen met een verzorgende, kwalitatief hoogwaardige shampoo zoals Neofollics shampoo of Regenepure DR . Deze shampoos zijn effectief tegen roos, jeuk en sebborisch eczeem en zorgen voor een gezonde hoofdhuid. Daarnaast stimuleren ze de haargroei voor een aanvullend effect. Deze shampoos kunnen eventueel worden afgewisseld met een voedende en verdikkende shampoo zoals de Veta NY shampoo.
Kun je een laserhelm gebruiken na een haartransplantatie?
Lasertherapie werkt erg goed bij pre-operatieve patiënten en bij patiënten die een haartransplantatie hebben ondergaan. Transplantatie beschadigt de nabijgelegen haren. Een laserhelm verlicht dit effect en draagt bij aan de groei van net getransplanteerde haarfollikels door het genezingsproces te versnellen, roodheid en ongemak te verminderen en snellere groei van getransplanteerd haar te stimuleren.