Wat te doen tegen haaruitval door PCOS?

Wat te doen tegen haaruitval door PCOS?

Wat de aandoening PCOS zo vervelend maakt, zijn niet alleen de lastige symptomen, maar ook zeker de uiterlijke ongemakken. Bij 5 tot 10 procent van vrouwen in vruchtbare leeftijd komt PCOS (polycysteus-ovariumsyndroom) voor. Bij PCOS zitten er cysten (vochtblaasjes) in de eierstokken. Dit syndroom kan zorgen voor klachten als acne, stemmingswisselingen, een onregelmatige of uitblijvende menstruatie, maar ook voor haaruitval of juist ongewenste haargroei. Hoe ga je hiermee om en is er iets tegen te doen?

PCOS en DHT

De eierstokken van een vrouw maken van nature kleine vochtblaasjes aan waaruit een eicel springt. Bij sommige vrouwen maken de eierstokken meer blaasjes aan, blaasjes waar geen eicel in zitten of waar die blaasjes niet knappen. Hierdoor heb je minder vaak of zelfs zelden een eisprong. En dat betekent weer een uitblijvende ongesteldheid. Wat de oorzaak is van PCOS is niet helemaal duidelijk. Wat we wel weten, is dat de eierstokken teveel hormonen zoals testosteron aanmaken. Een bijproduct van testosteron is DHT. Oftewel dihydrotestosteron. Dit is een mannelijk hormoon dat bij zowel mannen als vrouwen voorkomt. DHT is de verantwoordelijke voor haarverlies. Het zorgt ervoor dat de haarzakjes verschrompelen, waardoor de haren steeds dunner groeien, totdat er alleen nog maar (voor het oog onzichtbaar) haartjes overblijven.

Het haarverlies dat veroorzaakt wordt door verhoogde DHT-waarden, uit zich bij vrouwen meestal in een bredere middenscheiding. Sommige vrouwen met PCOS kunnen ook kampen met haarverlies volgens het mannelijk patroon. In dat geval uit het haarverlies zich bij de kruin en/of inhammen.

Meer over DHT en haarverlies lees je hier.

PCOS en je hormoonbalans

Doordat PCOS de hormoonhuishouding in veel gevallen verstoort, kan een menstruatie bij deze vrouwen onregelmatig voorkomen en soms zelfs helemaal uitblijven. Dat het lichaam teveel van het mannelijk hormoon testosteron aanmaakt, kan dit zorgen voor acne, overbeharing op het lichaam en stemmingswisselingen. Wat door veel vrouwen als de meest ernstige bijwerking wordt gezien, is de verminderde kans op zwangerschap vanwege het uitblijven of de verminderde menstruatie.

Niet alleen de verhoogde aanwezigheid van DHT kan haarverlies veroorzaken. De verstoorde hormoonhuishouding kan dat ook. Je kunt hormonaal haarverlies herkennen aan plotseling haarverlies over de gehele hoofdhuid, ook wel telogeen effluvium genoemd. Dit ontstaat vaak door ziekte, bepaalde medicijnen of stress waar het lichaam reageert door veel haar tegelijkertijd in de rustfase te brengen. Dit is echter niet permanent en in de meeste gevallen tijdelijk. Wanneer dit haarverlies langer dan 6 maanden duurt, spreken we van chronisch telogeen effluvium.

Meer over hormonaal haarverlies lees je hier.

Behandeling tegen haaruitval door PCOS

Zoals hierboven aangegeven, kan haaruitval bij PCOS veroorzaakt worden door twee aspecten: verhoogde DHT-waarden en een hormonale disbalans. Om dit haarverlies te verminderen, zou je beide aspecten moeten aanpakken. Hiervoor zijn de volgende producten geschikt:

Neofollics tablets
Deze voedingssupplementen bevatten zowel DHT-remmers als isoflavonen. Isoflavonen hebben een herstellende werking op de hormoonbalans. De Neofollics tablets zorgen er dus voor dat het haarverlies zowel op DHT-niveau als hormonaal niveau afgeremd wordt.

Neofollics lotion
De lotion van Neofollics pakt op meervoudige wijze haarverlies aan. Het bevat DHT-remmers, maar daarnaast ook meerdere ingrediënten die nieuwe haargroei stimuleren. Je haarverlies wordt dus niet alleen geremd, je hebt ook kans op meer en dikkere haren!

Ongewenste haargroei door PCOS

Waar bij PCOS vaak haarverlies op kan treden, kan het ook zorgen voor ongewenste haargroei in het gezicht en op het lichaam. Dit wordt hirsutisme genoemd. Op het lichaam uit de haargroei zich dan op de hals, borst, buik, onderrug, billen of dijen. Hirsutisme wordt veroorzaakt door een toename van bepaalde hormonen (androgenen) of een toename in de gevoeligheid voor deze androgenen.

Behandeling tegen ongewenste haargroei door PCOS
Om ervoor te zorgen dat de ongewenste beharing langer wegblijft dan na het scheren, kun je ervoor kiezen om de haren te (laten) epileren of harsen. Toch zijn er ook nog minder pijnlijke opties. Met Keramene kun je van je ongewenste haargroei af komen.

Keramene body hair minimizer
Deze crème van DS Laboratories brengt de haarzakjes in de rustfase, waardoor deze haarzakjes geen nieuwe haren produceren. Daarnaast zorgt de Keramene body hair minimizer ervoor dat de bestaande haren dunner en langzamer groeien.

Productadvies nodig? Doe de Haartest!

Doe de Haartest
0% Stapelkorting
Neofollics tablets
Neofollics tablets
Neofollics tablets
Neofollics tablets
Alle typen haaruitval, 100 tabletten
Aanbiedingsprijs
€37,95
Normale prijs
0% Stapelkorting
Neofollics lotion
Neofollics lotion
Neofollics lotion
Neofollics lotion
Alle typen haaruitval, 90 ml
Aanbiedingsprijs
€37,95
Normale prijs
0% Stapelkorting
Keramene body hair minimizer
Keramene body hair minimizer
Keramene body hair minimizer
Keramene body hair minimizer
Ongewenste haargroei, 200 ml
Aanbiedingsprijs
€42,00
Normale prijs