September is Alopecia Awareness Month. Deze maand staat in het teken van bewustwording, educatie en ondersteuning voor iedereen die te maken heeft met alopecia – een aandoening die haaruitval veroorzaakt op de hoofdhuid en elders op het lichaam. Lees hier alles over de verschillende soorten Alopecia en hoe je deze kunt behandelen.
Over alopecia
Alopecia is een medische term voor haaruitval of kaalheid. Het is een overkoepelende term die verschillende vormen van haarverlies omvat, en het kan zowel de hoofdhuid als andere delen van het lichaam aantasten. Alopecia kan tijdelijk of permanent zijn en varieert in ernst, van milde dunner wordende plekken tot volledige kaalheid.
Enkele van de meest voorkomende vormen van alopecia zijn:
-
Alopecia areata: Een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem per ongeluk de haarzakjes aanvalt, wat leidt tot ronde, kale plekken op de hoofdhuid of elders op het lichaam.
-
Androgenetische alopecia: Ook bekend als mannelijke of vrouwelijke patroonkaalheid. Dit is de meest voorkomende vorm van haaruitval en wordt veroorzaakt door genetische en hormonale factoren. Bij mannen leidt dit vaak tot een terugtrekkende haarlijn en dunner wordend haar op de kruin, terwijl vrouwen meestal diffuus dunner worden over de hele hoofdhuid.
-
Alopecia totalis: Een ernstigere vorm van alopecia areata waarbij alle haren op de hoofdhuid uitvallen.
-
Telogeen effluvium: Dit type haaruitval wordt veroorzaakt door een verstoring van de haargroeicyclus, vaak als gevolg van stress, ziekte, of hormonale veranderingen, zoals na een bevalling.
-
Tractie-alopecia: Dit wordt veroorzaakt door herhaaldelijke spanning op het haar, zoals bij strakke kapsels of vlechten, en kan leiden tot haaruitval, vooral langs de haarlijn
De oorzaken van alopecia variëren en kunnen genetisch, hormonaal, auto-immuun, of door externe factoren zoals stress en voeding worden beïnvloed.
Behandelopties voor alopecia hangen af van het type en de oorzaak van het haarverlies. Deze kunnen variëren van medicatie en therapieën tot aanpassingen in levensstijl of cosmetische oplossingen zoals pruiken en haarstukken.
Alopecia heeft niet alleen fysieke, maar vaak ook emotionele en psychologische gevolgen. Daarom is het belangrijk om ondersteuning te zoeken en je bewust te zijn van de beschikbare middelen en gemeenschappen die kunnen helpen bij het omgaan met de aandoening.
Hoe weet je of je alopecia hebt?
Als je vermoedt dat je alopecia hebt, zijn er verschillende signalen en symptomen waar je op kunt letten om dit te bevestigen. Een de belangrijkste indicatoren van alopecia is het ervaren van meer haaruitval van normaal. Normaal gesproken verliezen mensen dagelijks ongeveer 50 tot 100 haren. Als je merkt dat je veel meer haar verliest dan normaal, bijvoorbeeld bij het borstelen of wassen van je haar, kan dit een teken van alopecia zijn.
Ook zijn korte, afgebroken haartjes of 'uitroepteken'-haren een teken van alopecia. Dit zijn korte haartjes die aan de basis dunner zijn en aan de uiteinden dikker, een kenmerk dat vaak wordt gezien bij alopecia areata.
Herken jij één van bovengenoemde verschijnselen, dan is de kans groot dat jij een vorm van alopecia hebt.
Doe de Haartest
Haaruitval kan voor veel mensen een bron van zorg en onzekerheid zijn, maar gelukkig zijn er nu handige manieren om inzicht te krijgen in jouw specifieke situatie. Een van deze hulpmiddelen is de Haartest, een online vragenlijst die je helpt om te achterhalen welk type haaruitval je hebt. Aan de hand van gedetailleerde vragen kan deze test een online diagnose stellen en je voorzien van een persoonlijk product advies om jouw haaruitval aan te pakken.
Productadvies nodig? Doe de Haartest!